BIRAMO NAJBOLJU PASTU U ZAGREBU Njoki od istarske skute u umaku od crnog kelja Ane Ugarković otvaraju natjecanje
Lani smo, između nekoliko lockdowna, birali najbolji zagrebački biftek. Pobijedio je steak s tri termičke obrade chefa Matije Bogdana iz Mana. U idućih mjesec i pol do početka pune ljetne sezone, uredništvo Kulta Plave Kamenice izabrat će najbolje zagrebačko restoransko jelo od tjestenine. Što je mnogo teži zadatak nego izbor najboljeg bifteka.
adsense_content_v3
Premda je tjestenina u raznim svojim formama jedan od najpopularnijih žanrova restoranskih i kućnih kuhinja, i premda je pasta iznimno podesna za sve moguće sezonske varijacije, u Zagrebu veoma malo restorana kuha prihvaljivu tjesteninu, a još manje zaista dobru.
Zagrebačka se restoranska pasta uglavnom pretvorila u fast food u najgorem smislu tog pojma: dakle u hrpu nepažljivo kuhanih i nemaštovitih jela od jeftinih sastojaka. Ipak, nadamo se da ćemo u idućih šest tjedana uspjeti ponaći dovoljno špageta, lazanja, njoka, gnuda ili rezanaca koji opravdavaju samu ideju izbora najbolje zagrebačke restoranske tjestenine.
Ovdje napominjemo da se, kao i u slučaju bifteka, radi isključivo o izboru urednika Kulta Plave Kamenice. Kriteriji su jasni: priprema i kuhanje tjestenine, skladnost odabrane tjestenine i umaka, i maštovitost i točnost u izradi umaka.
Izbor otvaramo nostalgičnim podsjećanjem na jedan skoro fenomenalan recept Ane Ugarković od prije dvije i pol godine. Naime, Mali bar gospođe Ugarković još nije otvoren i ne zna se kad će biti otvoren.
Budući da chefica Ugarković godinama kuha neke od najfinijih i najkreativnijih pasti u Hrvatskoj, smatrali smo nepravednim da Mali bar, iako ne radi, izostavimo iz ovog izbora, pa smo odlučili uvrstiti jedan recept iz njenog starijeg opusa. Sva ostala jela koja će se pojaviti u izboru za najbolju pastu u Zagrebu, mogu se naručii ovih dana, u restoranima koji su otvoreni.
Anini njoki od istarske skute u umaku od crnog kelja, pancete i pinjola bile su malo remek djelo bistronomije. Čvrste ali prozračne, perfektno pripremljene i skuhane njoke kupale su se u tamnozelenom umaku od kelja prošaranom dimljenim komadićima hrskave pancete i precizno isprženim pinjolima, koji su cijelo jelo učinili elegantnim. Njoki od skute s keljom bile su odličan primjer savršene tehnike u pripremi paste i maštovito pogođenog sezonskog umaka sa snažnim, originalnim okusom. Nadamo se da će se gospođa Ugarković najesen sjetiti ovog izvrsnog recepta.


